Nybörjarstart v.35-39
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Budoklubb
Jodo

Mer om jodo
Shimizu Takaji (1896-1978), grundaren av ZNKR jodo, till höger.

Jodo grundades någon gång under tidigt 1600-tal av Muso Gonnosuke Katsuyoshi, även om legenden om hur denna använde staven för att övervinna svärdsmannen Miyamoto Musashi antagligen ska tas med en stor nypa salt. Teknikerna som används utnyttjar det faktum att staven är längre än svärdet (därför används också alltid samma längd på stav respektive svärd i jodo), och har inspirerats av tekniker för bland annat svärd, långstav (bo), spjut och naginata. Den kampkonstskola som Gonnosuke grundade fick namnet Shinto Muso Ryu (även Shindo Muso Ryu). Trots att Shinto Muso Ryu inte haft någon särskild utsedd ledare efter Gonnosuke och inte heller någon gemensam organisation har stilen överlevt till modern tid.

Shimizu Takaji och ZNKR jodo
Shimizu Takaji (1896-1978).

Under delar av 1900-talet fick stilen dock en inofficiell ledare i Shimizu Takaji (1896-1978) som tillsammans med en kommitté fick uppdraget att skapa ett förenklat jodo-system som kunde läras ut i kendoklubbarna. 1968 demonstrerade Shimizu för första gången de 12 grundtekniker och 12 kata som idag utgör seitei jodo  eller ZNKR jodo för det alljapanska kendoförbundet (ZNKR). Seitei jodo, som är den jodo vi tränar i LBK, bygger nästan helt på Shinto Muso Ryu men innehåller färre tekniker och är standardiserad för att göra den mer nybörjarvänlig. För den som är intresserad av att fördjupa sin jodoträning är det dock vanligt att man efter några års träning kompletterar sin träning även med koryu jodo (d v s Shinto Muso Ryu).

 

Inom seitei jodo används samma gradsystem som inom kendo (ZNKR) iaido, där man börjar på 4 kyu och som högst kan nå 8 dan. Man kan tävla i jodo, och Sverige har ett litet men framgångsrikt landslag som tävlar på EM varje år. Något VM finns inte.

Tekniker i ZNKR jodo
Två av de personer som bidragit mest till spridningen av jodo under 1900-talet: Shimizu Takaji (1896-1978) med jo och hans elev Kaminoda Tsunemori (1927-2015) med svärd.

Kihon – grundtekniker

Tränas ensam (tandoku-dosa) eller i par (sotai-dosa).

  1. Honte-uchi (slag med rakt grepp)
  2. Gyakute-uchi (slag med omvänt grepp)
  3. Hiki-otoshi (glidande svep)
  4. Kaeshi-zuki (återvändade stöt)
  5. Gyakute-zuki (omvänd stöt)
  6. Maki-otoshi (rullande svep)
  7. Kuritsuke (fånga och håll fast)
  8. Kurihanashi (fånga och kasta)
  9. Tai-atari (kroppstackling)
  10. Tsuki-hazushi-uchi (stöt-block-slag)
  11. Do-barai-uchi (sidblockering och slag)
  12. Tai-hazushi-uchi (undvik och slå)

Kata – träningsscenarion

  1. Tsuki-zue (staven som når)
  2. Suigetsu (solarplexus)
  3. Hissage (dra sig undan)
  4. Shamen (snett mot huvudet)
  5. Sakan (vänster-stick)
  6. Monomi (hålla utkik)
  7. Kasumi (dimma)
  8. Tachi-otoshi (slå ner svärdet)
  9. Rai-uchi (blixtnedslag)
  10. Seigan (rakt mot ögonen)
  11. Midare-dome (stoppa kaoset)
  12. Ran-ai (möta kaoset, harmoni i kaos)
 
Våra sponsorer