Nybörjarstarten börjar 22 augusti 2022
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Budoklubb
Karate
Gradering

Gradering är ett test på dina kunskaper inom Kyokushin Karate. Under en gradering kommer du att få visa upp alla grundtekniker (kihon) upp till och med den grad som du avser att gradera till, se Mon-grader och Kyu-grader. Detta innebär att du ska kunna namnen på teknikerna samt att utföra teknikerna korrekt. Dessutom ska du kunna utföra de kator (rörelsemönster) som ingår till graden. Kyu-graderade ska dessutom visa att de behärskar fighting (kumite) från och med 7:e kyu. Vid all form av gradering ska man ha ett ok från en instruktör för att få ställa upp (detta sker i regel i samband med anmälan till graderingstillfället, men för gradering till 9:e kyu och uppåt, samt 3:e mon och uppåt, gäller särskilda regler).

För gradering till Dan-grader finns fler krav än de som finns angivna på denna sida (se SKK). Aspiranter till Dan-grader, speciellt Shodan, ska minst ett år innan planerad gradering meddela någon av karatesektionens Senseis/Sempais.

 

Shihan Howard Collins, 8:e dan, skriver i sin bok The Shodan om att gott uppförande, disciplin, ödmjukhet och heder krävs, förutom kihon, kata och kumite, för att nå Shodan (1:e Dan, svart bälte). Genom att följa dojoetiketten i dojon tillämpar man och övas i bland annat disciplin och ödmjukhet. Detta blir till sist en naturlig del av en själv som man har nytta av även utanför dojon.

 

Idag finns en tendens att hela tiden jaga efter nästa grad för att försöka nå Shodan på kortast möjliga tid. Om du istället anstränger dig att utvecklas på det personliga planet kommer du att på ett naturligt sätt att bli redo för nästa grad. Kom ihåg att Shodan bara är det första steget på vägen till insikt och förbättrad karaktär.

-Shihan Howard Collins, 8:e Dan

En gradering är ingen rättighet utan ett privilegium som man förtjänar genom hård träning, god attityd och engagemang i klubben!

 

Priser

  • Graderingsavgiften är 150 kr
  • Lägeravgift är 100 kr för de vuxna
  • Inför din första gradering måste du ha ett EKO-pass som kostar 60 kr (detta pass ingår i barnens graderingsavgift)
  • Senast till första graderingen måste du skaffa en gi (karate-dräkt) som kostar cirka 700 kr för vuxna och cirka 400 kr för barn (beror på storlek, se här)
  • När du blivit godkänd på en gradering kostar det nya bältet 65 kr.
    Bältet byts varannan grad.
Barngradering

Från det år som man fyller 8 är man välkommen att börja träna karate. Åldersgränserna nedan fortsätter enligt samma mönster, om det står 10 år så är det alltså det år som man fyller 10 år. Uppflyttning till kyu-grad (vuxengrad) sker dock på 15-årsdagen.

För barnen anordnas ett graderingstillfälle under ett av de ordinarie barnpassen. Observera att det kan bli en dag som nybörjarbarnen normalt inte tränar.

Som nybörjare kan man gradera efter en termin om man har minst 10 pass. Är man mellan 8 och 10 år så får man gradera en gång per år. Är man 10 år eller äldre tillåts man gradera varje termin upp till 4:e mon, givet att man uppfyller minimiantalet pass.


Gällande gradering till 3:e mon och uppåt (vid samma punkt man behöver ha minst 40 pass sen senaste graderingen) krävs extra framförhållning för att få gradera. Vid terminsstart kommer instruktörerna att öppna intresseanmälan för gradering till slutet av terminen. Avser man att gradera ska man därefter meddela en instruktör. Intresseanmälningsperioden för vårterminen är öppen mellan terminsstart och 31 mars. För höstterminen är den öppen mellan terminsstart och 31 oktober. Efter detta kommer instruktörerna göra en individuell bedömning av alla som har intresseanmält sig, och sedan meddela dem om huruvida de får ett preliminärt ok att ställa upp för gradering eller ej. Graderingen är en satsning som bör startas i god tid. Från att man har intresseanmält sig fram till graderingen är det upp till den som tränar att övertyga instruktörerna om att denne är redo att ställa upp för gradering, genom hårt arbete och visat engagemang i sin träning.


 Nybörjare Minst 10 pass Gradering möjlig efter en termin
 10:e - 5:e Mon Minst 20 pass Gradering varannan termin upp till det år man fyller 10,
 sedan gradering varje termin
 4:e - 2:a Mon Minst 40 pass Gradering varannan termin

Vuxengradering

I slutet av varje termin ordnas ett speciellt graderingsläger där, oftast, shihan Brian Fitkin 8:e Dan (en av de fem högst graderade i världen inom Kyokushin) kommer ned från Stockholm och håller en heldag med både pass och gradering. Lägeravgiften är 100 – 150 kr beroende på lägrets längd.

I tabellen nedan visas minimumkravet på antal pass som man måste ha deltagit på sedan senaste graderingen. Inom parentes anges antal pass som ska vara rena kumitepass, det vill säga fredagspass. Graderande, med undantag av nybörjare, måste ha minst 25 pass innevarande termin.


Gällande gradering till 9:e kyu och uppåt krävs extra framförhållning för att få gradera. Vid terminsstart kommer instruktörerna att öppna intresseanmälan för gradering till slutet av terminen. Avser man att gradera ska man därefter meddela en instruktör. Intresseanmälningsperioden för vårterminen är öppen mellan terminsstart och 31 mars. För höstterminen är den öppen mellan terminsstart och 31 oktober. Efter detta kommer instruktörerna göra en individuell bedömning av alla som har intresseanmält sig, och sedan meddela dem om huruvida de får ett preliminärt ok att ställa upp för gradering eller ej. Graderingen är en satsning som bör startas i god tid. Från att man har intresseanmält sig fram till graderingen är det upp till den som tränar att övertyga instruktörerna om att denne är redo att ställa upp för gradering, genom hårt arbete och visat engagemang i sin träning.


 Nybörjare Minst 15 pass Gradering möjlig efter en termin
 10:e - 5:e Kyu Minst 25 pass (varav 5 fredagspass), minst 25 pass innevarande termin Gradering möjlig efter en termin
 4:e - 2:a Kyu Minst 50 pass (varav 10 fredags), minst 25 pass innevarande termin Gradering varannan termin

 
Våra sponsorer