Info om hur Linköpings Budoklubb agerar kring Covid19
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Budoklubb
Aikido
Mer om Aikido

Morihei Ueshibas liv och vägen till dagens aikido

Morihei Ueshiba eller O sensei, (den store läraren), föddes den 14 december 1883 i Tanabe, Wakayamaprefekturen. Han började utöva kampsport tidigt, bl.a. Tenjin Shinyo-ryu Jujutsu i Tokyo. Hans talang för detta var mycket stor, men pga sjukdom tvingades han efter bara ett år att avbryta träningen och återvända hem till Tanabe, där han fortsatte med kendo och jujutsu. Morihei tränade även en tid judo för en sensei i Kodokan judo.
Ueshiba var väldigt skicklig, men trots det var han inte nöjd, eftersom han sökte en väg som skulle leda honom till sann budo.


Å…r 1912 flyttar han med sin familj till ön Hokkaido i norra Japan för att prova sin lycka som nybyggare. Under den tiden får Ueshiba kontakt med en skicklig jujutsusensei vid namn Sokaku Takeda, som reste runt på ön och lärde ut sin Daito-ryu jujutsu. Daito-ryu jujutsu blev grunden for det som idag kallas för Aikido. Ueshiba började att träna hårt under Takedas uppsikt.


1919 blev Ueshibas far, Yoruku, mycket sjuk och han blev tvungen att avbryta sin träning och resa hem till Tanabe. På vägen hem till fadern träffade Ueshiba den karismatiske Onisaburo Deguchi, ledaren för den neo-shintoistiska Omoto-religionen, som förespråkade fred på jorden och präglades av pacifism.  Onisaburo gjorde stort intryck på Ueshiba och han stannade några dagar i Ayabe nära Kyoto, för att be för sin faders hälsa. När Ueshiba kom hem till Tanabe hade dock hans far redan avlidit.


Efter månader av sorg beslutade han att åka till Ayabe igen och Onisaburo Deguchi för att börja ett nytt liv och söka inre frid. Med stor entusiasm gav sig Ueshiba in i rörelsens enkla leverne och blev en av Onisaburos närmaste följeslagare.

1922 fick Ueshiba besök i Ayabe av Sokaku Takeda och innan Takeda reste gav han Ueshiba ett diplom med rätten att lära ut Daito-ryu jujutsu, vilket ledde till att han startade egen dojo i Ayabe.


Det var just i Ayabe som han för första gången introducerade begreppet “Aiki”. Ueshiba kom att hålla fler seminarier i Tokyo under åren 1925-1927. Med Onisaburos tillåtelse lämnade senare Ueshiba Ayabe och bosatte sig i Tokyo för att undervisa på heltid.

 
Våra sponsorer