Extra årsmöte 9 juni
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Budoklubb
Aikido

Mer om Aikido
O-sensei Morihei Ueshiba

Kort om aikido

Aikido tränas i par där den ena agerar som anfallare och den andra utför försvaret, dvs. tekniken. Syftet är att ta kontroll över situationen utan att skada partnern. I aikidon undviker man gå "kraft mot kraft" utan anfallarens energi leds undan. Teknikerna avslutas med nedläggning eller kast. 

 

Även vapenträning med träsvärd (bokken) och stav (jo) ingår. Aikido är dock ingen vapenskola utan vapenträningen hänger tätt ihop med den utan vapen och samma principer om att leda undan kraft och undvika konflikt gäller. 

 

I aikidon tävlar man inte utan alla tränar tillsammans, stora och små, nybörjare och erfarna, män och kvinnor. Vi lär oss hela tiden från varandra och utvecklas tillsammans. Man blir aldrig fullärd i aikidon, det finns alltid nya saker att upptäcka och förfina.

 

Aikido i Linköping

Aikidoträningen började i Linköping på 1990-talet och Aikidosektionen bildades 1998. Numera finns det ett flertal instruktörer som turas om att hålla pass och besökare från andra klubbar är alltid välkomna. Ett par gånger per termin brukar vi dessutom ha träningsläger, med någon extern instruktör, där vi tränar flera pass om dagen och träffar våra träningskamrater från andra klubbar. 

 

Aikido i Sverige

I Sverige har aikido tränats sedan början på 1960-talet. Numera finns det ca 100 klubbar runtom i landet med sammantaget ca 3600 medlemmar (2020). 

 

Aikido i Sverige är organiserat genom Svenska Aikidoförbundet som är ett av underförbunden till Svenska Budo- och Kampsportsförbundet (SB&K) som i sin tur är en del av Riksidrottförbundet. Eftersom Linköpings Budoklubb är ansluten till SB&K, omfattas du som medlem av en olycksfallsförsäkring hos Svedea.

 

För mer information:

Svenska Aikidoförbundet

SB&K

 

Historia

Aikido har sitt ursprung i Japan och utvecklades under 1900-talet av Morihei Ueshiba (f. 1883). Ueshiba började utöva kampsport redan vid ung ålder och var skicklig i flera traditionella japanska kampkonster, bl.a. Daito-ryu jujutsu. Med tiden började Ueshiba söka efter "sann budo" och ville utveckla en kampkonst som inte gick ut på att besegra sin motståndare utan även våldet i sig. Denna konst började kallas för aikido. Det japanska namnet skrivs med tre kanji-tecken: AI (harmoni/enighet), KI (energi/livskraft) och DO (väg/livsstil) och därför kallas aikido ibland för "den harmoniska vägen". 

Ueshiba, som kallas för o-sensei (den store lärare), fortsatte träna och lära ut aikido fram till sin död 1969.

 

Länk till aikidons "högkvarter" i Japan: Hombu Dojo

 

 
Våra sponsorer