Extra årsmöte 9 juni
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Budoklubb

Vem kan träna kendo?

I kendo utvecklar du din snabbhet, precision och uthållighet. Förmågor som vem som helst, som är beredd att anstränga sig, kan få att växa. Kendo tränas i Linköping av blandat killar/tjejer i åldrarna 10-50 år, men det är ändå en fysiskt krävande sport som ställer krav på motivationen och den mentala styrkan hos utövaren.

I kendo går du sällan matcher efter kön, ålder eller vikt. De som börjar träna inser snart varför dessa faktorer nästan helt saknar betydelse. Det finns inom kendon 80-åringar som sopar mattan med 25-åringar, vilket visar på hur nyckeln till kendo sitter både i kropp men även sinne. Med andra ord kan vem som helst börja träna kendo.

Självklart får du komma och provträna gratis!


När kan jag börja träna?

Vi har i regel nybörjaruppstarter varje höst och vår (augusti/september och januari/februari). Exakta tider för nybörjarstarter annonseras på hemsidan inför varje terminsstart.


Behöver jag anmäla mig i förväg?

Nej, det är bara att komma till något av de första nybörjarpassen! Skulle det bli för fullt i dojon förbehåller vi oss dock rätten att tacka nej till fler elever även om intagningsperioden inte löpt ut. Så om du vet att du inte kan närvara de första passen så är det en bra idé att höra av sig så kan vi släppa in dig ändå.


Vad ska jag ha med för kläder?

Man har lämpligtvis långa träningsbyxor och en t-shirt med sig, vi tränar barfota så inga skor behövs.


Behöver jag någon utrustning första terminen?

Förutom vanliga träningskläder så behöver du en shinai (bambusvärd). I början kan du låna en av klubben men det är alltid skönt att ha en egen så när du bestämt dig för att träna kendo kan du köpa en av oss för 300 kr (inkl. shiani-bag). Mot mitten av terminen börjar det bli dags att byta ut långbyxorna och t-shirten mot mer traditionell kendoklädsel: hakama och keikogi. En uppsättning kostar från 500 kr och nybörjarinstruktörerna hjälper självklart till så mycket de kan med tips och råd kring införskaffandet.


Kan jag träna kendo & iaido parallellt?

Kendo och iaido kompletterar varandra fantastiskt bra, och har mycket gemensamt, men är trots allt inte samma sak. Därför vill vi gärna att man undviker att delta i båda nybörjargrupperna samtidigt. Kom gärna och testa på båda stilarna några gånger, men välj i sådana fall att satsa på en till att börja med. När du börjar få ett bättre grepp om den ena kampkonsten kan du även börja med den andra som då kommer att ge så mycket mer.


Kendo & jodo?

Då jodo tränar kata (former) i par så påminner träningen till viss del om kendons kata-träning. Och då jodons svärdshantering är tillräckligt lik, och stavhanteringen tillräckligt olik, är det egentligen inga problem att börja båda samtidigt.


Hur ser den första terminen ut?

I början tränar man grundläggande förflyttnings- och huggteknik, och man tränar “själv”, dvs utan motståndare. Efter några veckor går man över till att göra samma sak med någon framför sig. Först enkla hugg/attacker, sedan kombinationer och en del kontringar.

Efter ca halva terminen börjar man sätta på sig rustningen och vi tränar på att göra teknikerna på någon med rustning.

Under hela terminen  tränar man också en serie former med träsvärd, som kallas bokken-kihon (träsvärds-grund). De är tekniker som alltid utförs på precis samma sätt, och är ett bra sätt att lära sig korrekta rörelser.

 
Våra sponsorer