Nybörjarstarten börjar 22 augusti 2022
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Budoklubb
Karate

Börja träna karate

Du kan komma och titta när vi tränar i vår dojo (för tillfället en gymnastikhall) på Klostergatan 68 vid hotell Ekoxen.

När startar nybörjarkurser?

Det startar en nybörjarkurs varje termin. Vi tar in nybörjare mellan tredje måndagen i januari fram till sista februari under vårterminen samt tredje måndagen i augusti fram till sista september under höstterminen.

 

Terminstider

Terminsstart är den tredje måndagen i januari/augusti.

Sista passet för terminen är tredje måndagen i juni/december.

Gradering sker oftast i slutet av maj/början av juni respektive slutet av november/början av december.

Vi har träning som vanligt under exempelvis sportlov, påsklov och höstlov, och vissa år under sommarlovet. Pass som infaller på röda dagar är inställda.

 

Anmälan till nybörjarpass

Om du bestämt dig för att du vill testa på karate så skall du fylla i dina uppgifter i SportAdmin. Fyll i dessa uppgifter innan första träningspasset.  Välj Barn Nybörjare alternativt Vuxenträning där du väljer vilken grupp du vill vara med i. Första två passen är gratis – men man ska likväl vara anmäld i SportAdmin innan man deltar på gratispassen.

 

Vilken utrustning behöver man?

I början av första terminen behöver du ingen speciell utrustning utöver dina vanliga träningskläder. För att få gradera behöver du en gi (karate-dräkt). Efter första graderingen kommer du även att behöva skydd när du börjar träna kumite (sparring/fighting). Även om man inte är med på kumitepassen bör man skaffa skydd då sparring ingår till viss del på de övriga passen.

 

Hur gammal måste man vara?

Den undre åldersgränsen för att få börja träna i karatesektionen är från det år man fyller 8 (fyller man 8 år under hösten/vintern får man alltså börja redan i januari det året). De mellan 8 och 14 år tränar normalt i barngrupperna. Undantag för tonåringar som vill träna med vuxengruppen kan ske efter samråd med instruktör. Uppflyttning till vuxengrupp sker efter samråd med instruktör, dock senast den termin då man fyller 15 år. Någon övre åldersgräns finns inte.

 

Hur är en träning upplagd?

Träningen inleds med en kort hälsningsceremoni och meditation.

Därefter värmer vi upp under 15-30 minuter. Uppvärmningen kan bestå av rena uppvärmningsövningar, men instruktören kan också välja att använda lättare träningsmoment istället. På det sättet blir även uppvärmningen en del av själva träningen. Även lek- och/eller tävlingsinriktad uppvärmning förekommer.

När uppvärmningen är avklarad börjar man med karateträningen. Denna träning består av flera olika moment såsom kihon (grundtekniker, grundform), kata (grundtekniker i förutbestämda mönster), kumite (sparring) och taisō (fysisk träning).

Som nybörjare startar man med kihon och taisō för att längre fram på terminen introduceras för kata och kumite . Fredagspassen är avsatta för kumite och är inte öppna för nybörjare.

Normalt varvas kihon/kata med taisō och lite kumite på träningen. Hur mycket tid som läggs på vardera del skiljer från gång till gång.

För tillfället tränar alla vuxna tillsammans, vilket innebär att du som nybörjare kommer stå uppställd i ledet tillsammans med äldre elever och instruktörer som tränar. Det är inte ovanligt att flera av sektionens svartbälten står i ledet tillsammans med övriga elever när de inte själva behöver instruera.
Barnen har en egen nybörjargrupp, men delar för tillfället sitt träningstillfälle med fortsättargruppen.

När terminen närmar sig sitt slut finns det tillfälle för gradering. Vår förening är medlem i Swedish Karate Kyokushinkai (SKK) och följer de av SKK uppställda graderingskraven.

 

Hur ser betalningsrutinerna ut? Vad kostar det att träna karate?

Gällande priser och betalningsrutiner hittar du alltid på sidan med betalningsinformation.

Observera att rutinerna är lite olika för olika sektioner.
Nybörjare är alltid välkomna att provträna två pass utan att ha betalt någon avgift.

Vad gäller vid Gradering?

Se denna länk om gradering.

 

Profilfoton i SportAdmin

För att underlätta för instruktörerna att pricka av deltagare samt lära sig namnen på alla deltagare så tas en bild på varje deltagare som läggs in i närvarosystemet SportAdmin. På detta sätt blir det mycket enklare att se vilka som är med på varje pass. Bildstorleken är liten, 200 x 250 pixlar (ca 20 kB), och används endast i SportAdmin. Vill man av någon anledning ändå inte vara med på bild så kan man säga till instruktören innan första passet eller vid fototillfället.

 

Kumite

Fullkontaktskarate enligt internationella regler på EM- och VM-nivå kan se ut som denna video visar. Våra fredagspass där vi tränar kumite är dock mycket lugnare och målet är att alla ska kunna delta efter sina förutsättningar. Sparringen anpassas efter den som vill minst för dagen i varje par. Det vill säga vill den ena personen ta det lite lugnare så anpassas sparringen efter det – så att alla kan gå från passet med ett leende på läpparna.

Välkomna!

 
Våra sponsorer