Nybörjarstart v.35-39
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Budoklubb
Jodo

Börja träna jodo

Om du är nyfiken på jodo och känner att du inte får svar på dina frågor här nedanför, tveka inte att kontakta oss på jodo@linkopingbudo.se!

 

När kan jag börja träna?

Nybörjare är alltid välkomna! Nybörjargruppen sätts i hop i samband med terminsstarterna i januari/februari och augusti/september, för att säkerställa att det finns tillräckligt med intresse för att sätta ihop en nybörjargrupp önskar vi att du anmäler intresse via jodo@linkopingbudo.se. Om du vill börja träna en annan tidpunkt av terminen så går det ofta bra, maila oss även då så är vi beredda på att du kommer. Vi har ingen fast åldersgräns eftersom det i slutändan är personlig mognad och motivation som avgör om man kan ta till sig träningen eller inte. Träningen är dock i första hand anpassad för vuxna.

Träningen hålls i Hangaren i Ryd, se vår Hitta oss-sida för mer information.

 

Vad kostar det?

All information om avgifter och betalning finns bland betalningsinformationen. Du är dock alltid välkommen att prova på under några pass innan du bestämmer dig för om du vill fortsätta och därmed betala avgiften.

Vad ska jag ha för kläder?

Som nybörjare kommer du lämpligtvis i t-shirt och ett par bekväma långbyxor. Jodo utövas barfota så du behöver inte ta med några särskilda skor, men skölj gärna av fötterna innan träningen. Om du har budo-gi och hakama sedan tidigare går det förstås bra att komma i dessa kläder.

Liksom många andra traditionella japanska kampkonster tränar man vanligtvis jodo i en träningsjacka (keikogi) och en vid byxkjol (hakama). Dessa finns i flera olika utföranden, men i jodo använder vi normalt samma typ som i kendo. Det som är viktigt är att man har den lite kraftigare typen av jacka, som passar bättre till direktkontakt med staven än den tunnare och blankare typ av jacka som används för iaido. Kläderna är traditionellt indigoblå eller vita.

Kan jag ta med mina egna trävapen?

Om du har trävapen sedan tidigare kan du självklart ta med dessa, annars finns de att låna. Observera dock att jo-stavar går att få i mina olika utföranden, de som används för jodo ska vara 128 cm långa, av rundslipad vit- eller rödek och ha en diameter på 24 mm. Se även till att dina vapen är i gott skick och inte riskerar att ge någon flisor!

Vad händer under den första terminen?

Under den första terminen ägnas den mesta tiden åt att lära sig jodons 12 grundtekniker (kihon). Dessa tränas både som enmansdrillar utan svärdsman (tandoku-dosa) och som pardrillar där man turas om att attackera med svärdet och försvara med staven (sotai-dosa). Du hinner också bekanta dig med några kata (träningsscenarion), som förstås också tränas i par. I slutet av terminen ordnar vi ett graderingstillfälle där du får möjlighet att gradera till 4 kyu (yonkyu).

 
Våra sponsorer